В интервю за "Дарик" радио Меглена Кунева обясни, че тезите за затварянето на блоковете и партньорската проверка в АЕЦ, както и възможностите за ново отваряне на глава "Енергетика", съществуват успоредно.

Министърът по европейските въпроси смята, че партньорската проверка от Европейския съюз на безопасността в блокове 3 и 4 на "Козлодуй" е нещо сигурно, което България получи. Кунева поясни, че за българския екип е резервирана възможността за повторно отваряне на глава "Енергетика" и за предоговаряне на сроковете за затваряне на двата блока. Министър Кунева допълва, че това е и част от изказването, което външният министър Паси е направил при приключването на преговорите, и тази негова позиция е записана в материалите на конференцията. Ако няма новооткрити обстоятелства по време на партньорската проверка, затварянето на 3-ти и 4-ти блок ще стане през 2006-та година - за което България е поела ангажимент, съобщи още министър Кунева. Според нея експертизата по безопасността обвързва 15-те страни-членки на Европейския съюз и има много силен политически профил.

Виновно за предсрочното затваряне на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" е българското правителство, което не е убедило Европейската комисия в безопасността им, смята Румен Овчаров от Коалиция "За България", който коментира за БНР новината за затварянето на преговорна глава "Енергетика".

Владимир Кисьов от СДС заяви, че Народното събрание не е дало мандат на кабинета да записва годината 2006 за затваряне на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ-а. Той подчерта, че това е абсолютно предаване на националните интереси и "безпрецедентен случай в най-новата история на България - да не се зачита Конституцията на тази страна".