“Либия е една от страните, с които България поддържа междудържавни, дипломатически и икономически отношения и посещението на Соломон Паси трябва да се разглежда именно в тази светлина”, заяви по Би Ти Ви говорителят на МВнР Елена Поптодорова. Тя подчерта, че визитата на външния министър ще финализира усилията на България и провеждането на един справедлив процес срещу българските медици, задържани в Триполи.

“Позитивните очаквания за процеса са свързани с една добра защита и безпристрастност на съда”, каза Елена Поптодорова.
Едва ли има съд в света, който да не желае да изглежда справедлив и безпристрастен, добави тя и напомни, че сегашният екип в дипломатическото ни ведомство от първия си ден се е заел с делото в Либия.

Външният министър Соломон Паси заминава довечера за Триполи, където се очаква на 22 декември Либийският народен съд да произнесе присъдите на шестимата български медици.

В рамките на посещението си, българският първи дипломат ще има среща със своя либийски колега Абдел Рахман Шалкам и със Сейф Ал Ислам - син на либийския лидер Муамар Кадафи.
На срещата ще бъде обсъден процесът срещу нашите сънародници. Либийската страна е разрешила издаването на визи за българските журналисти, отразяващи СПИН-делото, и роднините на задържаните българи.
Вчера Междуведомствената комисия по делото обсъди възможните развития на процеса и набеляза мерки за действие във всеки от случаите.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!