Той вече образува нефтено петно, дълго близо 30 километра. Безпокойството се засили от появилите се вчера информации за втори разлив.

Спасителните работи се затрудняват от силните ветрове, достигащи 80 километра в час. Еколозите се опасяват от още по-големи поражения, ако танкерът, блъскан от ветровете и вълните, се разцепи на две и целият му 77-тонен товар от мазут се изсипе в океана. От Фонда за защита на дивите животни смятат, че ако се случи най-лошото, разливът ще бъде двойно по-голям от този на танкера "Ексон Валдез" край бреговете на Аляска през 89-а година, смятан за една от най-тежките екокатастрофи. Испанските власти обаче вярват, че районът може да бъде изчистен до месец, ако няма повече разливи.

Танкерът вече е изтеглен далеч от брега, в португалски териториални води. Товарът му ще бъде прехвърлен на друг танкер. Испанските власти забраниха риболова в района на нефтения разлив, като обещаха на рибарите финансова компенсация за загубите. Правителството на Португалия официално забрани навлизането на танкера в едно от пристанищата й. Португалският премиер оповести, че нито един португалски док не би могъл да приеме за ремонт повредения танкер, тъй като приближаването му към брега вероятно ще доведе до "глобална екологична катастрофа".