Един от добилите скандална слава хидропроекти - язовирът Цанков камък, е почти готов.
В момента се извършват и пробни заливания. С края на строителните работи по обекта обаче стотици хора в региона на Девин ще останат без работа. Около 600 работници вече са съкратени в средата на юли - очаква се освобождаването на още 400. Антон Хекимян и операторът Евгени Генов дават повече информация по темата.

Ясен Шуров разказва за себе си, че е самобитен художник кофражист. В свободното си време рисува красотите на Родопите, а в работното извайва релефа й с арматура и бетон. Ясен и колегите му демонтират съоръжения около водната кула на язовира. Това е един от последните им работни дни - когато приключат, отиват в бюрото по труда.

Близо 600 души от Девин и региона вече са освободени поетапно, а за община като Девин с около 11 000 души население, това е голям процент. Синът на Ясен също е работил по язовира. Сега цялото семейство разчита на неговата заплата. На добрите заплати от строежа са разчитали и десетки домакинства от Девин и околните села.

"Съживи се общината – за пет години се съживи е и не хубаво, че го критикуват - нека има енергийни източници. Те ще притрябват един ден", коментира Ясен.

А докато стените на Цанков камък вече задържат първите язовирни води, едва ли скоро ще има какво да задържи хората от региона при липса на препитание. Ясен казва, че е на възраст и все ще стигне до пенсия, но се притеснява, че и малкото млади ще заминат за чужбина.