Заради обилните дъждове и лошото време на много места в страната има съборени покриви на къщи и селскостопански постройки, паднали клони, наводнени приземни етажи и мазета, както и затлачени канавки и шахти. На някои места са наводнени пътища и подлези. Редица селища са били без ток, но захранването вече е възстановено.

Мълния изпепели кубето на църквата "Света Параскева" в Троян. Хората от града виждат в това лоша поличба, други пък смятат, че причината е по-прозаична. Според свещеника отец Марин самата Света Параскева е отклонила мълнията към кубето на храма, за да опази деца.

Хората, които живеят близо до църквата, разказват, че буря се е извила за минути. Изведнъж се чул страшен гръм.

Мълнията удря кръста на църквата. Медните ламарини, от които е направена външната част на кубето, се нажежяват до червено. Пламва старата дървена облицовка. Част от хората в Троян виждат съвсем прозаична причина за случилото се.

"Няма гръмоотвод, няма нищо, ако е имало гръмоотвод, може би е щял да поеме, а то поема кръста на църквата", казва Тодор Иванов.

Други обаче съзират лоша поличба. И свързват мълнията, ударила църквата, с трагедията, която сполетя Троян през август.

"Има нещо, някакво проклятие за тоя град, четири деца се удавиха тук, ето сега и това нещо, не знам", споделя Петкана Попова.

За отец Марин мълнията, паднала върху храма, е напомняне за хората - да не са толкова алчни, да не търсят материалното, а да погледнат духовното. В същото време обаче свещеникът вижда в случилото се чудо. Според очевидци мълнията се е била насочила към стадиона, където по това време 20-тина деца играели. В последния момент светкавицата се отклонила и паднала върху храма.

"Аз лично бих го възприел като един покров на Света Параксева, която е и патрон, покровител на града, тя е приела по-добре купола да изгори, отколкото да изгорят по-лоши неща", отбеляза отец Марин.

За щастие, не са пострадали стенописите в храма. За да се поправи кубето преди да падне снега, църковното настоятелство се нуждае от помощ.

От храма "Света Параскева" призоваха всеки, който може, да помогне със средства за неговото възстановяване.

Снимките, предоставени ни от потребители на bTV, както и видео материали, можете да видите в рубриката "Аз, Репортерът".

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето