Бившият върховен главнокомандващ на силите на НАТО в Европа напомни, че Вашингтон все още не е оповестил официално кои страни-кандидати ще подкрепи за членство в Алианса. Въпреки това, генерал Уесли Кларк каза, че българските политици имат причина да бъдат оптимисти. Генерал Уесли Кларк беше върховен главнокомандващ на силите на НАТО в Европа по време на войната в съседна Югославия.
Генералът пристигна на посещение в България. Преди малко той даде специално интервю за Би Ти Ви.

"Много се гордея с ролята на България в Алианса. Изключително много разчитах на България, Румъния и Унгария по време на кризата в Прищина. По време на тази криза, България устоя на исканията на Русия за прелитане над нейна територия и наистина помогна на НАТО да доведе всичко до мирен край", каза генерал Уесли Кларк. 

"Има ли вероятност България да не получи покана за членство в Алианса в Прага?"

"Бих бил силно изненадан ако стане така."

"Българските власти предотвратиха незаконна сделка за износ на части с двойно приложение за страна от Близкия изток. Мислите ли, че това може да навреди на шансовете на България за членство?"

"Предполагам, че ако властите действат твърдо и решително и наистина стигнат до дъното на всичко, това няма да застраши българската кандидатура. Но мисля, че проблемът с корупцията е сериозен не само в тази страна, но и в много други страни на Източна Европа. Той трябва да бъде разрешен по най-всеобхватния начин.

България ще бъде равноправен партньор в Алианса. Всяка страна има една и съща роля - да допринася за общата сигурност и отбрана и да прави възможно най-доброто - да дава ресурси, да спазва ангажиментите си. Така че ролята на България ще бъде като на всяка друга страна-член.

Мисля, че България направи някои много важни неща на Балканите, но не мисля, че НАТО ще се регионализира. По-скоро, ще искаме от членовете различни неща, като бази, например. България вече подкрепя някои действия на Съединените щати във войната срещу тероризма. Това се цени високо. Сигурен съм, че в бъдеще ще има още предизвикателтсва. България ще бъде пълноправен партньор в процеса на вземане на решения на НАТО, а Алиансът ще очаква от нея да спазва ангажиментите си.

Мисля, че сътрудничеството на България със Запада и партньорството й с НАТО са много силни. Това започна когато България се присъедини към програмата "Партньорство за мир". Сътрудничеството беше много силно по време на действията на Алианса в Косово. Ние сме много благодарни на България за нейната подкрепа. Българската подкрепа беше един от ключовите фактори, които определиха изхода на войната и хората оценяват това днес."

 Генералът ще бъде гост и в "Шоуто на Слави" утре вечер от 22.30 часа.