Министърът на вътрешните работи остава без правото да разписва разрешения за ползване на СРС-та. За в бъдеще остава регламентът съдиите да дават разрешение, но главният секретар на МВР ще разписва кой как да се подслушва.

Службите не смогват да подслушват. Затрупани са с искания за прилагане на СРС. Вътрешният министър обикновено ги разписва без изключение, но това ще бъде променено с поправка в закона.

„Министърът на вътрешните работи просто дава разрешение да се включат машините, нищо повече... Нормално е главният секретар, професионалното ръководство на МВР да поеме тази дейност... Например днес имаме 500 съдебни решения за СРС, министърът ги е разписал, но ние разполагаме само 20 бригади”, посочи министър- председателят Бойко Борисов.

По същата причина поисканите специални разузнавателни средства се бавят с месеци и това спъва работата на прокурорите.

„Трябва да се сметне добре капацитетът на служба ДОТО, иначе ще забравим, че имаме СРС-та - те не само че закъсняват с месеци, но пристигат при нас в един абстрактен вид”, коментира главният прокурор Борис Велчев.

Борисов добави, че съдиите ще дават толкова разрешения, колкото могат да контролират, и че ще си носят отговорността.

Пак съдиите ще отговарят за това кога и как да се унищожават записаните разговори. В поправките на закона изрично са фиксирани правила, които гарантират личните ни права като граждани. Ако някой е подслушван без да знае и не се докаже, че е извършил престъпление, той ще бъде служебно уведомяван. Така всеки ще има право да съди държавата и да потърси обезщетение.