На рибното пристанище в Бургас отглеждат непозната у нас океанска риба като използват високи технологии. Компютри създават от обикновената и от черноморската вода, естествена океанска среда за деликатесната риба.

Барамунди - така се казва рибата, чиято естествена среда са океанските води около бреговете на Австралия. От няколко месеца тя се отглежда и в България.

„Този вид риба може да живее и в сладки и в солени води. В случая ние я отглеждаме в морска среда, начинът й на живот е като на сьомгата, която живее и в сладки и в солени води”, каза Зорница Русинова,

„По същността на месото си, тя е бяла риба, но значително по-мазна от хектовите риби. Тя е по-скоро към клекачовото семейство”, поясни Ивайло Русинов.

В специални басейни на рибата се създават условия, които имитират естествената среда на Океана. Водата непрекъснато се пречиства, спазват се определена температура,соленост, наситеност с кислород. Компютри следят параметрите да не бъдат нарушени.

"Всички параметри се контролират автоматично от компютър. Ако температурата падне или се покачи, се задейства аларма, която известява на мобилния телефон на съответния служител и той идва да отстрани проблема на място. Правило номер едно за нас е минимизиране на стреса за рибите. Може да звучи странно, но както хората, така и рибите страдат от стрес. Когато се наруши техният начин на живот, се нарушава и цикъл на хранене и наддаването им на тегло", разказа Зорница Русинова, производител.

За рибопроизводителите навлизането на високите технологии в бизнеса им има и други предимства - вероятността да се получат неприятни изненади, както би могло да се случи в морето е значително по-малка.

"Решихме да инвестираме и в морското фермерство, което става все по-популярно и набира сила пред дивите улови, защото тяхната тенденция е към драстично намаляване", каза Русинова.

Барамунди е сред деликатесните риби, които заради вкусовите си качества и това, че е универсална за приготвяне на ястия, стават все по-търсена в страните от ЕС. Но засега подобни високотехнологични ферми за отглеждането й са само три в България, Англия и Холандия.