4 деца починаха от недохранване в северния град Тукуман. В същото време правителството замрази изплащането на дълга си към Световната банка, докато не сключи споразумение за нови заеми с Международния валутен фонд.

Четирите деца - едно момиченце и две момченца, са били на по 6 години. Те са били откарани в болница, но вече е било твърде късно и лекарите не са успели да ги спасят. Теглото им е било не повече от 9 килограма. За лечение са постъпили и две братчета на починалото момиче, но лекарите са успели да се преборят за живота им.

Представителка по здравеопазването на УНИЦЕФ изрази съжаление за трагедията, защото това не е било смърт, която не е могла да се избегне. По данни на организация, 70 на сто от децата до 14- годишна възраст нямат достъп до основни здравни и социални услуги. Друго изследване сочи, че в Аржентина близо 28% от децата нямат какво да ядат.

Началникът на кабинета на министър-председателя Алфредо Атанасоф призна по повод трагедията, че държавата е длъжна да се намесва за подобряване на социалното положение в страната, но средствата в бюджета са недостатъчни,  заради най-тежката в историята на страната икономическа криза.