Финансовата криза изправи и затворите у нас пред сериозни затруднения. Варненският затвор например има задължения от над 70 хиляди лева за вода, газ и ток. Тъй като не може да плати сметките си, управата на затвора прибегна до... режим.

„Получаваме писма, с които имаме предупреждения за спиране на водата или тока. На този етап се налага да правим известни ограничения на тока и водата, тъй като с бюджетното финансиране рискуваме да останем без заплати”, каза Росен Желязков,. директор на затвора.

Само за вода затворът дължи над 50 хиляди лева, съобщиха за bTV от ВиК Варна. За да направят икономии във Варненския затвор спират водата по 2 часа сутрин и 2 следобед, ограничението важи и за електричеството.

Свитите разходи не застрашават сигурността. Колко ще се спести така още не е ясно. Месечният бюджет на затвора е 180 хиляди лева. 150 хиляди са за заплати, а останалите за издръжката на 500-те лишени от свобода. Проблем са и здравните грижи.

Медицинският център в момента разполага само с психиатър и фелдшер, лекарят отсъства по медицински причини. Има проблеми и със стоматологична помощ и общо медицинско осигуряване, каза директорът.

Икономии има във всички затвори, но според Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” това е нормално предвид кризата.