Под патронажа на министъра на здравеопазването доцент д-р Божидар Финков днес започва национална кампания за толерантност към хората, живеещи със СПИН. Кампанията ще продължи до 15 декември. Чрез нея над 50 организации отправят апел да бъде намалена дискриминацията към серопозитивните и болните от СПИН.

Според световната здравна статистика, всеки ден 16 000 души се заразяват с вируса, като общият броя на инфектираните вече е над 45 милиона души. У нас през последната година новорегистрираните случаи са 38.

Целта на кампанията е да създаде в обществото подкрепяща и приемаща среда на хората с ХИВ/СПИН и да се ограничи опасността от разпространение на болестта. Организатори на кампанията са Министерството на здравеопазването, Отделът за социално развитие на ООН, Националният комитет за превенция на ХИВ/СПИН към Министерски съвет и коалиция "Антиспин". За посланици на кампанията са избрани 10 популярни личности. Сред тях са председателят на парламентарната група на НДСВ Пламен Панайотов, постоянният координатор на ООН за България Марта Руедас и председателят на Националния комитет за превенция на ХИВ/СПИН към МС Неждет Моллов.