Обратно у нас без никакви документи беше върнато осиновено в Америка българче. Преди година младежът е качен на самолет и чрез агенцията, уредила заминаването му за Щатите, е върнат в търговищкото село Здравец, където е роден. Оттогава 19-годишният Захария е в неведение дали американското семейство се е отказало от него.

У нас момчето носи името Валентин, докато обикаля от дом на дом, изоставен от биологичните си родители. Съдбата му се усмихва, когато е на 14. Американско семейство го осиновява и отвежда зад граница. И точно когато започва новия му живот като Захария, младежът

осиротява за втори път

Самия той разказва, че често се провинявал пред родителите си, но не знае защо са го върнали обратно. Близките му тук не искат да чуят за него.

"Спя тук на пейката, ей там на една счупена къща. Когато им скимне на онези, тогава ме прибират, иначе не ме щат. Само ме използват понякога и после ме изхвърлят на пътя", споделя Захария Джефри Фокс.

Биологичната му майка казва, че той не й е син и няма място в дома й: "Не мога да кажа нищо, защото то е писано там. И да искам да го взема не мога да го взема, къзъм".

Сега момчето има българска лична карта, но негови родители още се водят американците. "Единственият начин това е писмото, което съм написал до Външно министерство, да се задейства машината и оттам вече да получим обратна връзка - ще се връща ли, разсиновен ли е. Това всичкото е мъгляво за нас", коментира Христо Маринов, кмет на село Здравец.

Въпреки раздялата момчето още нарича майка и баща американците. Тежко ми е, защото няма подкрепление, все някак, за да мога да се върна при семейството си, казва той.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето