Това е първият случай, когато гастрономическа практика фигурира в световното наследство. Експертите на ЮНЕСКО сметнаха, че френската гастрономия с нейните ритуали и представяне отговаря на условията за включване в списъка на нематериалното културно наследство на човечеството.
Средиземноморската диета пък бе номинирана съвместно от Испания, Гърция, Италия и Мароко.
Общо 178 културни практики и традиционни умения са включени досега в списъка на световното нематериално наследство на човечеството. На настоящата годишна среща в Найроби са предложени за разглеждане 51 нови кандидатури. Списъкът е създаден с подписана през 2003 г. конвенция, която до момента е ратифицирана от 132 страни. Целта на конвенцията е опазването на културите и популярните традиции по същия начин, както и на материалните обекти и паметници, които са предмет на друга конвенция от 1972 г.