Делото за инцидента с кораба "Илинден" отново не тръгна. Съдът в Охрид отложи разглеждането му за 28 февруари. Прокуратурата направи предложение подсъдимият Бранко Баич, представител на германска фирма "Лойд", да бъде съден задочно. Това се случи, тъй като Баич отново не се яви в съда, въпреки че е редовно призован.

Реално крачка напред е фактът, че на 28 февруари и 1 март ще бъдат разпитани свидетели. Междувременно адвокатът на капитана Сотир Филевски заяви, че клиентът му е невинен и това ще бъде доказано. Защитникът на близките на загиналите коментира от своя страна, че делото може да приключи още на първа инстанция.

"Това, което нас в известен смисъл ни притеснява е, че при експертизата, която по принцип е направена компетентно, би трябвало да бъде разширена с мнението на няколко корабни или машинни инженери, които са специалисти в навигацията”, коментира адвокатът на близките на загиналите Владимир Владимиров.

Това е второто поредно заседание по делото, на което съдът не дава ход. На 26 октомври 2010 г. делото беше отложено заради неявяване на Баич. Другата причина беше, че някои от пълномощните, дадени от оцелелите в катастрофата на техните адвокати, за да ги представляват в съда, не бяха нотариално заверени.

Освен хърватския гражданин Баич, другият обвиняем по делото е капитанът на кораба Сотир Филевски. Корабът "Илинден" потъна в Охридското езеро на 5 септември 2009 година. На плавателния съд имаше близо 50 български туристи, 15 от които загинаха.