Боевете в Южна Осетия продължават въпреки обявеното вчера примирие. Руската авиация бомбардира тази сутрин военни обекти край грузинската столица Тбилиси. При престрелките в Южна Осетия са загинали трима руски войници. Жертви има и от грузинска страна.

Столицата на Южна Осетия Цхинвали е под контрола на руските части, но градът е обект на спорадичен обстрел с миномети. Тази нощ са били убити трима руски военнослужещи от миротворческия контингент на ОНД, а още 16 са ранени.

В града са останали грузински снайперисти, които стрелят по цивилни и военни. Според руското командване, снайперистките гнезда в Цхинвали постепенно се унищожават.

"Градът е под пълния контрол на южноосетинските войски и частите на 58-а армия. Под контрол са и съседните възвишения, за да се предотвратят бомбардировките оттам", каза Едуард Кокойти, президент на самообявилата се република Южна Осетия.

Тази сутрин 9 хиляди десантчици и 350 бойни машини от 58-а армия бяха дислоцирани в Абхазия в близост до Кодорското дефиле, което отделя самообявилата се република от Грузия. Руската 58-а армия, която има мандат от общността на независимите държави, наследила разпадналия се Съветски съюз.

Междувременно в Обединените нации продължава търсенето на решение на конфликта.

"Грузия призовава Обединените нации, най-висшата международна институция, за незабавна дипломатическа и хуманитарна намеса в защита от руската агресия и окупация", заяви Иракли Аласания, посланик на Грузия в ООН.

Засилва се и международният натиск върху Москва да преустанови нападенията срещу Грузия. Силвио Берлускони и Джордж Буш са се обадили на Владимир Путин с настояване бойните действия да бъдат преустановени. Утре за Москва заминава френският президент Никола Саркози.

Грузинският президент Михаил Саакашвили заяви, че е подписал план за прекратяване на огъня,

предложен от пратеници на ЕС, предадоха Асошиейтед прес и ИТАР-ТАСС.

Саакашвили каза, че е подписал документа, предложен от френския външен министър Бернар Кушнер и финландския му колега Александър Стуб. По думите му посредниците от ЕС ще заминат за Москва по-късно днес, за да се опитат да убедят Русия да приеме плана.

Премиерът Владимир Путин заяви, че Русия ще доведе миротворческата си мисия в Южна Осетия до "логичния й завършък", предаде ИТАР-ТАСС.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето