Според него състоянието на хазната не позволява такъв разход, показват до момента разчетите за изпълнението на бюджета.

Работните заплати в държавните предприятия ще могат да се увеличават по механизма за бюджетната сфера. Основното, което ще се запази и през следващата година, е да не нараства масата на работните заплати.

"Това означава, че ако те не могат да увеличат своята производителелност и не подобрят своето финансово положение не могат да увеличат своите заплати", поясни заместник-министърът на финансите Кирил Ананиев. 

НЕК и БТК ще преведат средства към държавния бюджет още тази година. Това ще е за сметка на допълнителните резерви на дружества. С авансово преведената сума ще се намали дивидентът, който през 2002 г. държавните предприятия ще платят на държавата. 

"Налага се от комплекс от причини заради дефицита на Националния осигурителен институт от около 230 милиона лева, който трябва да бъде покрит, дефицитът на болниците - около 100 милиона лева и за частично покриване на неразплатените разходи на общините", поясни министърът на финансите Милен Велчев.

В меморандума с МВФ няма изричен текс, според който няма да се закриват губещи държавни фирми през зимата, каза още министър Велчев. Той предположи че може би има такава неформална договореност с Министерството на икономиката