Над 268 милиона лева са приходите в бюджета за месец октомври, събрани от агенция "Митници". За първи път се прехвърля границита от 250 милиона лева за един месец.

Петте мобилни екипа, които въведе "Краун ейджънтс" у нас, са извършили над 150 пълни проверки на карго и над 170 частични. Това показват резултатите от втория тримесечен доклад на "Краун ейджънтс" за реформи в българските митници.

Преобладаващи в разкритите от мобилните екипи митнически нарушения е занижаване на стойността на декларираните стоки. Такива са 39 случая с потенциални приходи от 3 милиона лева. Екипите са разкрили още 8 случая на неправилно описание на стоките, което е донесло загуба на държавата от общо 620 000 лева. За първите 6 месеца на годината митническите приходи са се увеличили с 30 милиона евро, обобщи ръководителят на "Краун ейджътс" за България Джон Браун. Той съобщи, че в момента се работи по назначаване на персонал за още 5 екипа. Представител на "Краун ейджънтс" каза, че следващия месец ще бъде въведена нова технология, така наречената "електронна пломба", която ще улесни работата на митническите служители. Тя ще се поставя на рискови контейнери и ще е за сметка изцяло на "Краун ейджънтс".