Първата голяма археологическа сензация за тази година вече е факт. Екипът на археолога Даниела Агре разкри невиждана досега тракийска колесница, край с. Борисово, Елховско. Уникалната находка е запазена абсолютно непокътната от иманярите. У нас има изкопани над 200 колесници, разграбени, преди археолозите да ги открият.

"Колесницата, на база намерения материал, който е вътре в нея, безспорно принадлежи на местен тракийски аристократ, който е бил и войн, тъй като в съседната яма откриваме, при ездитните коне, два от щитовете му с изключително богата бронзова украса.

Другото, което е много интересно и също се открива за пръв път в Тракия, е едно от бронзовите украшения - пантера върху един от щитовете. Начинът на поставяне, в този гроб, показва как точно са изглеждали превозните средства в Античността", съобщи археоложката Даниела Агре и допълни:

"Нашият огромен, професионален шанс и на експедицията, и на българската археология, е това, че колесницата е погребана вътре под насипа на могилата и за първи път за първи път я виждаме така цяла. Това, което смятам, че трябва да бъде направено е задължително консервиране, но трябват много средства".

Около 3000-4000 лв. ще струва консервирането заедно с другите части, които са в съседната яма, уточни археоложката.

Археологът Даниела Агре съобщи, че след репортажа на bTV от мястото на събитието тази сутрин, е получила уверение от министъра на културата и от председателя на БАН, че експедицията ще получи необходимите пари за реставрация и консервация на уникалната находка.

 

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето