Както всяка година от 8 до 13 август в Банско ще звучи джаз. В центъра на красивото възрожденско градче, утвърдило се като модерен курорт, отново ще си дадат среща емблематични имена от нашето музикално съвремие. И както всяка година концертите са безплатни за публиката.

Нов момент е включването в програмата на камерни концерти, които ще се провеждат на различни сцени.

За пръв път границата на България ще премине Фреди Коул – най-младият брат на Нат Кинг Коул. Фреди ще пее гостите на Банско в неделя, 10 август. Той пристига заедно със своята група, която ръководи от основаването й през 70-те години на ХХ век. Лайънъл Фредерик Коул е най-малкото от петте деца на семейството. Кариерата му е повлияна както от неговия легендарен брат, така и от всички големи джаз-музиканти, творили в средата на ХХ век. На сцената в Банско Фреди ще представи песни от последните си албуми, утвърдили за пореден път мястото му сред най-известните имена в жанра.

За пръв път тази година ще чуем и представители от Япония – при това в два концерта - пианистката Кейко Бйоресон и квартет с лидер Суун Ким-саксофон.

Музикалната биография и на двамата започва от „страната на изгряващото слънце”, криволичи през различни европейски и американски джаз-центрове, за да придобие универсален характер. Нека отбележим отново, че това са първите изяви на японски джаз-музиканти у нас.

У нас пристига и международната група "Тархана". Тя ще представи новия си албум, в който участва "кавалът на планетата" Теодосий Спасов – концерт, за който вече стана дума в ефира на bTV.

За пръв път на българска сцена ще звучи музика, в изпълнение на Белградския диксиленд – един от най-добрите европейски оркестри с изключително богат класически диксиленд репертоар.

Както всяка година в Банско ще можем да чуем най-новото от българската джаз-сцена. Милчо Левиев и Вики Алмазиду, Камелия Тодорова, Васил Петров, Стефка Оникян, Хилда Казасян....

Фестивалът е посветен на маестро Вили Казасян.

Почти няма издание, на което той да не е присъствал като диригент на Биг Бенда на БНР, а по-късно – на оркестъра, носещ името "Биг Бенда на Вили Казасян".

Всички музиканти, които са имали възможността да се докоснат до необикновената личност на Вили Казасян му посвещанат своите концерти.

Днес в студиото на bTV гостува Стефка Оникян - известен и утвърден изпълнител и преподавател в катедра "Поп и джаз" на Музикалната академия "Панчо Владигеров". Тя е сред онези български джаз-музиканти, които винаги са "на мода".

В началото на 70-те години е в състава на трио "Обектив", а малко по-късно започва солова кариера. Има стотици записи за БНР, БНТ, "Балкантон", а последният й албум "Слънчево" е осъществен заедно с Биг Бенда на БНР.

С този оркестър тя работи от десетилетия. Била е солистка на още редица състави – "София", "Стакато", "Динамит брас бенд". Участвала е на всички български джаз-фестивали, както и на фестивалите в Дрезден, Загреб, Ниш.

В Банско тя ще излезе на сцената с Георги Борисов бенд.

"Хубаво е, че Банско остана утвърдил се форум, там е мястото, където българските музиканти могат да се покажат", каза Оникян.

В памет на маестро Вили Казасян фестивалът ще започне с химн, написан от него.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето