За първи път български автор представи своя книга в Европейския парламент в Брюксел. В една от залите, където депутатите обсъждат европейските закони, родни студенти се запознаха с разказите на 22-годишния студент по право Александър Шпатов. Това е наградата за Александър, който е победител в конкурса за есе на Портал "Европа".

Разказите на Шпатов са нещо, което можете да прибавите към кафето си сутрин или това, с което можете да запълните времето между две спирки в задръстването.

"Пиша къси разкази за града, за съвремието. Ние имаме някаква представа за българската литература от часовете в училище. Тя свършва много, много рано. Изобщо не стига до нашето време сега", казва Александър Шпатов.

Поводи за разказите са факти от действителността или цитати от класици като Иван Вазов. Самите разкази са под линия. Това са истории, с които толкова сме свикнали, че вече не ги забелязваме и сме ги сложили под линия. Без това, което е под линия обаче разказът не може да продължи.

"Докато пиша винаги мисля как ще се чете. За младостта да кажем, много хора го смятат за някакъв порок. Аз мисля, че е по-хубаво, защото това значи, че ще пиша по-хубаво, нали", споделя авторът.

Следващото място, на което Александър иска да види разказите си, са автобусите на градския транспорт в София.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето