Преди повече от 35 милиона години по нашата територия е имало стотици действащи вулкани. За щастие, те отдавна са изгаснали и не представляват реална заплаха за жителите на България. Това е мнението на специалисти от Геологическия институт към БАН. Къде са българските вулкани и можем ли да ги разпознаем днес, провери Борислав Лазаров.

Ако някой ви е казал, че Витоша е била вулкан, трябва да му повярвате. Но с уговорката, че той е действал преди повече от 70 млн. години. Познатият връх на планината не е центъра, а външната част на вулкана. За наш късмет той е палеовулкан - така учените наричат угасналите или неактивни места на изригвания.

"Витоша се издига нагоре, а Софийското поле потъва надолу, и това става по една голяма пукнатина между тях в земната кора, която ние наричаме разлом. За обикновения турист бих препоръчал няколко хубави места в източното Средногорие, в района на Бургас, например впечатляващите възглавничести лави, или така наречените пилоу-лави в района на Българово”, каза ст.н.с. д-р Радослав Наков.

Можете да разгледате останките на праисторическите вулкани в района на Витоша, близо до Кокалянското ханче, в Родопите край Смолянските езера и вулканичната линия по протежението на Сухиндол - Свищов. За повече информация можете да се обърнете към туристическите бюра по места. Една от природните забележителности на България - Сините камъни край Сливен, също е образувана при изригването на вулкан.

"Смятам определено, не само аз, а и всички геолози, че на българска територия няма условия да се появят действащи вулкани. Както многократно подчертах, всичките тези вулкани са приключили своята дейност преди повече от 20 милиона години”, категоричен е специалистът.

Повечето от нас не са и чували, че у нас е имало вулкани, защото геологията не се изучава като отделен предмет в училищата от 1962 година насам.