Джералд Шиф кацна на летище "София" с час закъснение и бе посрещнат от постоянния представител на фонда у нас Пирита Сорса. Ръководителят на мисията дойде сам, защото останалите й членове са в България още от сряда.

"Тази мисия ще бъде преглед по споразумението ни с България, което изтича в края на следващата година. Ще работим в две посоки - едната ще е преглед назад - как досега сте изпълнявали програмата, и втората посока ще засегне това, което ни остава до края на следващата година", заяви Джералд Шиф.

Той не смята, че оставката на вицепремиера Костадин Паскалев ще се отрази върху работата на фонда с правителството. Според него процесът на приватизация на "Булгартабак" трябва да продължи, защото спирането му ще се отрази негативно на икономиката ни. Джералд Шиф уточни, че по-рано е обсъждал с финансовия министър проекта за децентрализация на общините.

"В най-общи линии подкрепяме даването на повече свобода на общините, сами да финансират дейностите си, както и това периодично да се отчитат, но доколко детайлите ще съвпаднат с бюджета ви за следващата година тепърва трябва да обсъждаме", каза Шиф.