Сформирана от белгийската католическа църква специална комисия за разследване на сексуални посегателства на прелати срещу деца, най-вече през 60-те и 70-те години на миналия век, предизвика нов педофилски скандал в страната, след като пусна доклада си в интернет. В него бяха изнесени над 480 случая на сексуални посегателства както срещу малки момчета, така и срещу момиченца, в които са замесени 91 свещеници.

Това едва ли са всички случаи, се изтъква в доклада, тъй като много жертви предпочитат да запазят мълчание и да не разказват за преживяното. Пред надигналото се огромно негодувание в страната архиепископ Андре Мюсиен Леонар,  глава на белгийската католическа църква, призна на пресконференция, че "докладът и описаните в него страдания ни карат да изтръпнем" и, че трябва да се направят изводи "от грешките на миналото".

Той обаче не поднесе извинения от името на църквата към жертвите на педофилите в расо, както се очакваше. Освен това архиепископ Леонар съобщи, че работата на специалната комисия ще бъде продължена от друга "структура", която ще действа пак под егидата на църквата, както и, че ще се помисли какво може да се направи в подкрепа на жертвите. Той призова всички замесени в педофилски актове свещеници "да си признаят", но не каза какви ще са наказанията за провинилите се.

Думите му събудиха широки съмнения, че белгийската църква иска "да замете скандала под килима". Тягостно е да слушаш подобни неща в момент, когато църквата ни преминава през едни от най-тежките моменти в историята си, смятат както белгийски политици, така и обикновени граждани.

Междувременно високопоставен представител на Ватикана не изключи папата да реши провинилите се свещеници да бъдат отлъчени от католическата църква. Ако това стане, няма да има никаква пречка те да бъдат съдени за педофилия от граждански съд.