
Както вече научихте от bTV Новините, разследване на италианската полиция, започнато преди 2 години разкри, че сирене с изтекъл срок на годност и с токсични съставки е пласирано на европейския пазар. Засега пратки са открити в холандски, френски и германски супермаркети.
Започват проверки яли ли сме и в България от разваленото сирене.
България, както и всяка друга страна в ЕС е свързана със системата за бързо оповестяване в случай на съмнение или при възникнали хранителни кризи и инциденти. Последният сигнал е от петък - за италианско предприятие за производство на млечни продукти, което е затворено преди година заради лоши хигиенни условия, но опитва да пласира продуктите си.
Вече има издадена заповед за регионалните ветеринарно-медицински служби да проверяват вериги хипермаркети, предприятия и хладилни складове за продукти, в които може да има като съставна част суровини от италианско преработвателно предприятие’, каза д-р Любомир Кулински, НВМС.
Инспекторите казват, че малките млекопреработвателни фирми у нас не могат да си позволят вносни суровини, а големите предпочитат българските.
Едно от големите предприятия, което работи такива сирена е в Бургаско. То работи само с българска суровина, която се добива от предприятия, одобрени за търговия със страните-членки на ЕС, каза д-р Пейчо Копанков.
"Крайният продукт, независимо дали е кисело мляко, саламурено сирене, кашкавал, също се подлага на микробиологичен тест и се пуска едва след като излязат резултатите от този тест. Не е логично да вложиш негодни суровини, а да получиш годен продукт", казват специалистите.
Веригите, които продават италиански сирена, имат задължение да пускат микробиологични проби за анализ, а периодично проби взима и НВСК.
"Досега такива резултати - лоши микробиологични резултати от италиански сирена в страната ни няма", категоричен бе д-р Любомир Кулински.
Така че любителите на италианските сирена за могат да са спокойни. Засега. След седмица ще излязат резултатите от разпоредените нови проби.