На Съвет по отбраната заместник-началникът на Генералния щаб по ресурсите генерал-лейтенант Румен Цоков пое отговорността за кризата след мощните експлозии в оръжейния склад.

Оставката на отговорника за ресурсите в Генералния щаб бе поискана тази сутрин от военния министър Николай Цонев. Днес след извънредно заседание във военното министерство станаха ясни още детайли и версии около мистериозното взривяване на барутния погреб до София.

Най-рано в понеделник сутринта на мястото на взрива ще влязат специалните групи на Генералния щаб, които да направят заключение за причините, породили мощната експлозия. Тогава в унищожения склад ще влязат и прокурорите.

Министърът поиска резултатите да са готови до понеделник на обяд. Поиска и оставката на генерал Румен Цоков, който носи пряка отговорност за ресурсите на армията - получи я. Засега нито една версия за взривовете не се изключва, дори и умисъл.

"За съжаление, не можем да правим предположения, аз не бих си представил, че има такъв човек с такива помисли, който умишлено би направил нещо подобно", коментира министър Николай Цонев.

Малко вероятно е взривът да е свързан с миналогодишните наводнения в района, които да са предизвикали корозия и оттам самовзривяване.

"Като най-вероятни възможни причини мога да посоча това, което каза министърът – не дай Боже да има човешка намеса, което, ако е бил специалист и е знаел какво се съхранява в тези хранилища, би бил ненормален човек или пироман някой, може да е и техническа причина във връзка с топлото време и във връзка с това, че снарядите стоят от дълги години - но след като се разреши достъпът до поделението сме убедени, че причината ще бъде установена", заяви бриг. ген. Бойко Рабаджийски, началник на Дирекция "Логистика".

Най-старите експлозиви в погреба са от 18 години, но до момента в армията не са намерени пари тези негодни боеприпаси да бъдат нарязани. Имало е планове и за тяхната продажба, които вече са излишни.

От 2006-та година на самото поделение е било забранено да търгува с негодните амуниции. От Генералния щаб не изключват поделението да е взривено заради апетити към терена, само складовият район е над 4 декара.

Самото поделение не функционира от 2 седмици. Последната проверка там е правена от Генщаба през юли, когато е подготвяно освобождаването на района. Тогава са установени пропуски в счетоводната документация и неспазване на процедурите за възлагане на обществени поръчки. Въпреки нарушенията, командирът на взривената база все още не е уволнен.


Министър Николай Цонев обяви тази сутрин в ефира на bTV, че ще поиска оставката на Цоков.

Съветът по отбрана е решил да продължи работата на оперативната група във Военния команден център до пълното регистриране на последствията от инцидента. Било е решено също да бъде създадена комисия за служебна проверка за инцидента, която ще бъде председателствана от заместник-министър на отбраната.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето