Министерството на здравеопазването няма да дава специални предписания на гражданите за лекарски прегледи заради инцидента в Челопечене. Това заяви в кулоарите на Народното събрание министърът на здравеопазването Евгений Желев. Според него неоснователни са съветите на медици-специалисти гражданите от засегнатия район да се подложат на белодробни изследвания.

Министър Желев увери, че съставът на въздуха, почвата и водите е в норма, изследват се постоянно и опасност за здравето и живота на хората от Челопечене и околните села няма. Нямало и основание за осъществяване на допълнителен мониторинг върху околната среда.

Според Желев днес тенденцията е към намаляване на степента на запрашаване и постепенно влизане в допустимите норми. Той потвърди, че вчера запрашаването от фини прахови частици е било два пъти над нормата, колкото е и в центъра на София.

Министърът определи вчерашната молба на Столичната община към директорите на детските градини в София да не извеждат навън децата като ненужен акт на презастраховане.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето