Всички опасности са преминали. Най-голямата опасност, която беше със склада с 20 тона тротил, които е можело да се взривят, се е разминала. Това каза на извънреден брифинг министърът на отбраната Николай Цонев.

Николай Цонев и началникът на Генералния щаб на Българската армия генерал Златан Стойков посетиха мястото на инцидента.

Рано тази сутрин избухнаха четири склада от "Разснарядителна баз", утилизация на боеприпаси. Охраната на обекта е изведена веднага и районът е отцепен (вж. снимки и видеоматериали от потребители на bTV в рубриката "Аз, репортерът").

В складовете са съхранявани патрони с изтекъл срок на годност и класически артилерийски снаряди. Няма опасност от обгазяване с бойни отровни вещества, уточняват от военното министерство.

Няма опасност за обгазяване, тъй като всички класически боеприпаси, които се съхраняват в поделението отделят въглероден и азотен окис, които не са опасни. В момента взривовете продължават, но стихват постепенно. Поделението не е наето от фирма. То се охранява от представители на военните.

Поделение 18 250 в Челопечене е Разснарядителна база за боеприпаси с изтекъл срок на годност и се състои от два цеха за разглобяване на боеприпаси и извличане на взривни вещества и складове за боеприпаси.

Поделението е подчинено на бригада "Логистика" - ГЩ и към момента е в процес на ликвидация. Досега там не са взривявани боеприпаси и от половин месец в поделението не се извършва утилизация. Базата се охранява от охранителна фирма "Моба", информират от военното министерство.

В складовете се съхраняват излишни за Въоръжените сили боеприпаси, които подлежат на утилизация. Съставът на взривните вещества основно е тротил и хексоген. При взривяване гамата на излъчваните вещества съдържа азотни окиси и въглероден диоксид, които при съществуващата метеорологична обстановка и създадените концентрации не са опасни за хората, заявяват от МО.

Началникът на складовете в Челопечене обяви пред bTV, че взривените снаряди са с изтекъл срок на годност. Те са на 60 - 70 години и са от втората световна война и са австрийски и немски. Взривяването им е опасно, защото никой не би могъл да каже какви химични реакции протичат в снарядите след изтичането на срока им. Началникът на военните складове е предупредил още миналата година Генералния щаб на армията за опасността от самозвривяване.

Няма пострадали. Големият проблем е дошъл от забавянето на информацията с около 40 мин. Това е наша слабост, но и ние трябваше да разберем за какво става въпрос. След приключване на взривовете ще има достъп до поделението.

Щетите от взрива ще бъдат възстановени с решение на правителството.

В момента в Чепинци и Челопечене все още има линейки, които помагат за извозването на възрастни и немощни хора, беше съобщено на извънредното заседание на Министерски съвет.

Отцепена е 5-6 километрова зона.

Развитието на процеса не предполага осигуряване на подслон за евакуираните, каза вътрешният министър Михаил Миков. Екипи на полицията охраняват жилищата на хората, за да бъдат предотвратени евентуални кражби.

Ще бъде направен оглед, за да се направи оценка на щетите. Основните оплаквания са за счупени стъкла на прозорците.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето