Едномесечната паника около заразата с Ешерихия коли бавно отшумява, след като властите в Германия официално вдигнаха забраната за консумация на пресни зеленчуци. За основен виновник за инфекцията бяха посочени кълновете. Сега германците се връщат към любимото си лятно меню- салатите.

В Хамбург, който беше в центъра на епидемията, ресторантите са пълни. Фермери и собственици на ресторанти преживяха огромни загуби, след като зеленчуците бяха набедени за причинител на инфекцията. Сега те са взели мерки да реагират навреме на новото предупреждение за кълновете.

Клиентите вече не се страхуват да консумират краставици и домати. Хамбург беше една от най- засегнатите германски провинции, заедно с Долна Саксония и Шлезвиг-Холщайн. Институтът за инфекциозни заболявания "Роберт Кох" съобщи, че има спад на броя на новите случаи на заболяване през последните дни.