Консумацията на голямо количество кафе може да намали риска от развитие на чернодробен рак, заявиха изследователи от университета на Хелзинки.

Те установили, че кафето изглежда е свързано с по-ниски кръвни нива на чернодробния ензим гама-глутамилтрансфераза. Този ензим е замесен във функционирането на жлъчката и е свързан с риска от чернодробен рак.

Жителите на Финландия изпиват по-големи количества кафе в сравнение с японците, американците, италианците и жителите на други страни в Европа.

Затова изследването обхванало 60 323 финландци на възраст между 25 и 74 години, които не са засегнати от рак. Става дума за 7 независими представителни проучвания, извършени между 1972 г. и 2002 г. и продължени до юни 2006 г.

Били проследени хранителните навици на участниците и консумацията им на кафе. Резултатите показват, че процентното съотношение на случаите на чернодробен рак намаляло във всяка група, в която участниците пият повече кафе.

Биологичните механизми, които стоят зад връзката между консумацията на кафе и риска от чернодробен рак, са неизвестни, заявяват авторите на изследването. Резултатите от него са публикувани в Hepatology.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето