Добрият холестерол пази паметта, сочат резултатите от изследване на френски и британски учени, съобщиха световните информационни агенции. Изследването показва, че към 60-годишна възраст умствените способности на хората намаляват, когато нивата на добрия холестерол в кръвта са ниски.

Според авторите на изследването д-р Аршана Сингх-Ману от болницата Пол Брус в Париж и колегите й от лондонския Юнивърсити колидж добрият холестерол е важна съставка, която има противовъзпалителни и антиоксидантни свойства.

Учените изследвали връзката между мазнините в кръвта и данните за паметта у 3673 души на средна възраст 55 години между 1997 г и 1999 г.

Изследването показва, че съществува категорична връзка между добрия холестерол и намаляването на паметта. Специалистите са взели предвид и
редица фактори, които могат да доведат до деменция - сърдечносъдови проблеми, консумация на алкохол.

Кръвни проби били взети с 5-годишен интервал между 1999 г. и 2004 г., за да се измери концентрацията на мазнини в кръвта, сред които т.нар. добър и лош холестерол. Същевременно участниците минали тест, свързан със запаметяване на 20 думи. Те трябвало да споменат възможно най-много думи измежду онези 20, които са видели малко по-рано.

Невъзможността да се запаметят повече от 4 думи свидетелства за дефицит на паметта. За намаляване на паметта пък се говори, когато са забравени допълнително повече от две думи между първия и втория тест, който участниците минали между 2002 г. и 2004 г. Ниските нива на добрия холестерол били свързани с дефицит на паметта в двата теста.

След като били взети под внимание социодемографски фактори, болести и приеманите от участниците лекарства, било установено, че за хората с ниски нива на добрия холестерол - под 40 милиграма на децилитър кръв, рискът от дефицит на паметта е с 27 на сто по-голям, отколкото за онези с високо ниво на добрия холестерол - над 60 милиграма на децилитър кръв.

5 години по-късно за хората с ниски нива на добрия холестерол имало 53-процентен допълнителен риск от подобен дефицит. Освен това намаляването на нивата на добрия холестерол през 5-годишния период е свързано с 61-процентен допълнителен риск от намаляване на паметта.

Резултатите от изследването са публикувани в Arteriosclerosis,Thrombosis and Vascular Biology.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето