Уникалната по рода си колекция "Гора от скулптури" ще остане в София до 7 септември, когато ще продължи обиколката си из Европа и Азия.

Гостуващата колекция е на швейцареца Симон Шпирер. Той е събирал творбите в продължение на десет години. Подобна колекция - единствено от скулптури, никога не е обикаляла по света. Изложбата е уникална още и заради принципа, по който са събирани творбите.

"Всички скулптури са вертикални, което е концепция на колекционера. Това е много специален подход чрез нашите земни творби да се установи диалог с едно по-възвишено ниво на контрол, което се намира над нас", обяснява д-р Ото Летце, директор на Институт за културен обмен в Тюбинген.

Произведенията на майстори като Бранкузи, Сезар, Джакомети, Помодору и Мур, са в характерните за експресионизма концентрирани, наситени с емоция форми. Според Ото Летце, дори и най-съвременните от изложените скулптури представляват ренесансово отражение на гръцкото изкуство в това, че трансформират форми от природата в естетически изчистени произведения, които носят силен емоционален заряд.

Единственият експонат в изложбата, който не е скулптура, е портретът на самия колекционер, нарисуван от предводителя на поп арт течението Анди Уорхол.

Откакто Шпирер дарява колекцията си на музея в град Дармщат през 1994г., тя не е била местена. Тази година започва нейната обиколка из Европа и Азия поради ремонт на музейната сграда. След като се завърне в Германия, колекцията няма да напуска музея поне 40 години.

Организатор на изложбата, наречена „Кой - кой е в модерното изкуство на ХХ век", е д-р Ото Летце, който подреди и експозицията „Леонардо да Винчи - учен и изобретател" в София през 2007 г.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето