Чуждите медии също съобщиха за арестите по време на вчерашното шествие в столицата. Днес те коментират и реакциите на църквата в България и на официалните институции.

Гей парадът от НДК до Южния парк и арестът на десетки негови противници намери място в новинарските емисии на Евронюз и CNN наравно със стохилядните гей манифестации вчера в Германия, Мексико и Париж.

Франс прес и Ройтерс отбелязват, че шествието на стотина активисти за права на хомосексуалистите в София е било нападнато с бомбички и дори запалителни бутилки.

Ройтерс обръща внимание на реакциите на църквата и на премиера Станишев. Франс прес коментира, че законите в страната ни не нарушават правата на хомосексуалистите, но обществото продължава да ги приема зле.

Германската преса обръща внимание на парадите в София и в чешкия град Бърно, като и на двете места са извършени арести на противници на гей каузата. Електронният сайт на списание „Фокус” коментира, че първият гей-парад в София е бил саботиран от крайни националисти.

Австрийският Дер Щандарт също подчертава проявите на нетолерантност в нашата страна и в Чехия. За безредиците около парада в София съобщава и Лос Анджелис таймс.

В същото време без инциденти премина половинмилионната манифестация на хомосексуалисти и лесбийки по улиците на Берлин.

На парада в Париж в първата редица бе и кметът на града Бернар Деланое.

Също като берлинския си колега Волфганг Воверайт, и той е известен с алтернативната си сексуална ориентация. Воверайт стана известен с фразата си, че е обратен, но не води сбъркана политика. Паради под цветовете на дъгата се проведоха в много градове по света. Особено впечатляващ е шествието на десетки хиляди по улиците на Мексико сити, които отбелязаха 30-ата годишнина от първия гей-парад в страната.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето