
След прекаран инфаркт спазването на нискомаслена или Средиземноморска диета е еднакво благоприятно за здравето на сърцето, показват резултатите от изследване на специалисти от университета на Вашингтон.
И двете диети осигуряват еднакви количества протеини, въглехидрати, холестерол, както и нездравословните наситени мазнини. Средиземноморската диета обаче е по-богата на полезните за здравето мононенаситени мазнини и особено на омега-3 мастни киселини, които се срещат в рибата.
Авторите на изследването смятат, че и двете диети, приложени стриктно, могат да бъдат ефективна съставна част на възстановителния период след инфаркт и свързаните с него промени в начина на живот.
Данните от проучването показват, че за пациентите, прилагали в продължение на четири години нискомаслена или Средиземноморска диета, значително намалява рискът от последващи сърдечносъдови проблеми.