Това стана на среща между посланика на Ирак Яхия Махди и председателя на парламентарната група на НДСВ Пламен Панайотов.

Панайотов определи срещата като протоколна. Иракският дипломат съобщи след нея, че е поискал България да подкрепи Ирак. На въпроса какво означава да подкрепи, конкретно в този случай, иракският посланик каза, че "подкрепа не означава непременно военна подкрепа, а България да не се ангажира с искания от страна на Съединените американски щати да влиза във някаква война срещу Ирак".

В отговор, Пламен Панайотов е повторил позицията, че България ще се придържа към резолюциите на Съвета за сигурност на ООН.
"На господин посланика естествено е казано, че България чрез всички свои институции ще се придържа към общата позиция на държавата, в това число, ако се наложи разбира се, произнасяне по искания за осъществяване на военни действия или за участие под каквато и да било форма, Българският парламент е единствено този, който може да изрази позицията на държавата", заяви председателят на парламентарната група на НДСВ.

Пак в парламента, в същото време, Атлантическият клуб и сдружението "Джордж Маршал" представиха доклада си за готовността на България за членство в НАТО. Основният извод е, че България е готова за членство, но се нуждае от военни части за нов тип операции. В контекста на очаквана операция в Ирак, България има пълна готовност за участие на ниво инфраструктура.
Според анализаторите, стои въпросът за българско участие след това в процеса на демократизиране на Ирак.