Комисията за защита от дискриминация е сезирана от организацията "Джемини" за националистическите брожения на хората на Боян Расате срещу гей парада в София утре. Това съобщи за bTV председателят на комисията Кемал Еюп.

В писмото до комисията са употребени доста силни думи като "национал-социализъм", например, съобщи Еюп.

"Сезирани сме по имейла от "Джемини" във връзка с тези изказвания, затова ще изчакаме да дойде писмото с реален подпис", каза председателят на комисията.

"Могат да плашат с каквото си искат, те трябва да се плашат предимно от СПИН, защото при хомосексуалистите болестта е по-голям проблем от нарушаването на правата им. Искам да напомня, че според българската конституция нито една група или малцинство не може да има специфични права или привилегии", коментира лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

Според ВМРО прокламираната манифестация на хомосексуалистите е умишлено търсена публична конфронтация и опит техните проблеми да се тръбят на обществото.

След Българската православна църква и мюфтийството днес се обяви срещу гейпарада, който ще се проведе утре в столицата.

И премиерът Сергей Станишев взе отношение по темата. В Севлиево министър-председателят заяви, че приема хората с различна сексуална ориентация, но не приема начина, по който те демонстрират това.

"Аз съм толерантен човек към хората, които имат своите различия, било то религиозни или социални или други, но не ми допада лично манифестацията и демонстрацията на подобни ориентации", каза Станишев.

Междувременно Столичната община отново промени маршрута на предстоящия гей парад в София. Това става за втори път през последните 24 часа.

Според последното разрешение участниците в парада ще се съберат утре при пешеходния мост на НДК в 16.30 ч. Проявата е разрешена до 19 ч.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето