Принуждаването на гражданите да заплащат такса за избор на екип в болницата е нарушение на конституционното им право на достъп до медицинска помощ. Това съобщиха от Националната здравноосигурителна каса във връзка със зачестилите случаи, при които лечебните заведения за болнична помощ задължават пациентите при хоспитализирането им да заплащат допълнително за избор на предпочитан екип от специалисти.

НЗОК отбелязва, че правото на избор на екип е лично право на всеки здравноосигурен, както и че декларация за информираност и съгласие на пациента по отношение източника на заплащане за диагностиката и лечението на неговото заболяване се попълват при изписването, а не при постъпването му в болница.

НЗОК изпрати писмо до директорите на РЗОК с указания от Министерството на здравеопазването до ръководителите на болниците, регламентиращо правото на гражданите на достъп до медицинска помощ.

Съгласно Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ, пациентите имат право да ползват и да заплащат допълнителни услуги, само ако са ги поискали изрично.

Порочна е практиката, при която определени лекари работят само с пациенти, заплатили за избор на екип, се посочва в позицията.

Заетостта на лекарите и лекуващите екипи следва да е организирана по начин, който гарантира, че всички пациенти ще имат достъп до тях, независимо дали са заплатили за избор на екип, смятат от касата.

Констатирането на законовите нарушения в болничните заведения и налагането на административни наказания е в правомощията на Министерството на здравеопазването и на Регионалните центрове по здравеопазване.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето