11 български състезатели по вдигане на тежести от националния отбор са уличени в употреба на забранени вещества. Новината потвърди президентът на Българската федерация по вдигане на тежести (БФВТ) Антон Коджабашев.

Направените допингпроби на щангистите на 8 и 9 юни са дали положителен резултат. Откритото вещество е бионабол и се установява при тестване минимум 6 месеца след употреба. Това изключва вариант за директен прием, който е безсмислен 50-60 дни преди Олимпиадата, както и заради посочения дълъг период на излъчване от организма и факта, че проби се вземат поне веднъж месечно. Внасянето му в организма може да стане по хранителен път или чрез средства за възстановяване.

Въз основа на предварителните данни се предполага, че веществото е попаднало в организма на щангистите най-вероятно чрез "замърсен" с метандианон прахообразен позволен възстановителен препарат от вида на протеин или креатин. Не е изключено теоретично и приемането му с храна или недобросъвестна интервенция.

Ако и "Б" пробите на спортистите се окажат положителни, те ще бъдат наказани от международната федерация.

Според информациите, с допинг са хванати всички най-добри наши състезатели. Междувременно, ръководството на БФВТ взе решение да оттегли националните отбори по вдигане на тежести (мъже и жени) от участие на Олимпийските игри в Пекин това лято.

Оперативнияг щаб на Българския олимпийски комитет се събира на спешно заседание в понеделник от 11 часа, за да обсъди възникналия скандал.