Логическата задача от изпитния тест по математика за профилираните гимназии затрудни най-много седмокласниците. Вариантът на въпросите бе изтеглен малко преди девет часа в Министерството на образованието.

За три астрономически часа кандидатгимназистите трябваше да намерят решенията на 50 задачи. От въпросите 12 бяха със свободен отговор, а при останалите 38 учениците трябваше да посочат верния от четири възможни.

Тестовата форма на изпит беше въведена преди година, като една от основните цели на Министерството на образованието беше да се намали субективизмът в оценяването и практиката с частните уроци.
Въпреки това повечето родители продължават да изпращат децата си на платени уроци.

Според седмокласника Мартин часовете по математика в училище не са достатъчни. Всичко е много бързо и времето все недостига. Но на изпита времето му стига, за да реши задачите от теста: "Не бяха много трудни, но бяха подвеждащи".

Задачите в теста са подредени по трудност. Първите 15 са най-лесни, затова при верен отговор носят по една точка. Най-трудна се оказва последната задача.

- Коя беше най-трудна?
- Последната. Беше логическа, много сложна.
- Много глупава,а и не се разбира!
- Защо да е глупава?
- Ами един трие едни числа от дъската и друг трие числа и да обясним, кое число е останало. Не знам как да обясня, кое число е останало - играеш тото!

Тези, които са посочили верният отговор, ще получат три точки. По три точки се дават на решените правилно 15 въпроса от теста. Резултатите ще бъдат ясни следващата седмица.

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето