Покриването на територията на България от противоракетния щит на НАТО не включва задължително приемане на елементи на българска територия, обясни пред журналисти в Лисабон министърът на външните работи Николай Младенов. Той е в състава на водената от президента Георги Първанов делегация за срещата на върха на Северноатлантическия съюз.

На въпрос кога ще се разбере дали България ще приеме елементи на противоракетната отбрана /ПРО/, Младенов отговори, че за България е най-важно цялата ни територия да бъде покрита от щита. Това е първата ни задача, след като вече ПРО се формулира като една от мисиите на Алианса. От тук нататък как ще изглежда самата архитектура зависи от много въпроси - много голяма част от тях са технически, така че на този етап не мога да дам отговор на този въпрос, каза Младенов. Той се надява през следващите месеци и години, когато започне да се изгражда архитектурата, тя да бъде формулирана и направена по такъв начин, че да няма нито едно кътче от България, което да не е защитено.

Външният министър заяви, че като българин е изключително доволен от резултатите на срещата на НАТО в Лисабон и от българското участие в нея. Това беше историческа среща, на която НАТО формулира новия смисъл на своето съществуване и новите мисии, които има, добави той.
Младенов: Не е задължително да има елементи от ПРО в България 
За нас най-важно е цялата ни територия да бъде покрита от щита, заяви външният министър Николай Младенов в Лисабон 
 
Покриването на територията на България от противоракетния щит на НАТО не включва задължително приемане на елементи на българска територия, обясни пред журналисти в Лисабон министърът на външните работи Николай Младенов. Той е в състава на водената от президента Георги Първанов делегация за срещата на 
върха на Северноатлантическия съюз.
     
На въпрос кога ще се разбере дали България ще приеме елементи на противоракетната отбрана /ПРО/, Младенов отговори, че за България е най-важно цялата ни територия да бъде покрита от щита. Това е първата ни задача, след като вече ПРО се формулира като една от мисиите на Алианса. От тук нататък как ще изглежда самата архитектура зависи от много въпроси - много голяма част 
от тях са технически, така че на този етап не мога да дам отговор на този въпрос, каза Младенов. Той се надява през следващите месеци и години, когато започне да се изгражда архитектурата, тя да бъде формулирана и направена по такъв начин, че да няма нито едно кътче от България, което да не е защитено. 
 
Външният министър заяви, че като българин е изключително доволен от резултатите на срещата на НАТО в Лисабон и от българското участие в нея. Това беше историческа среща, на която НАТО формулира новия смисъл на своето съществуване и новите мисии, които има, добави той.