Френският министър на вътрешните работи Никола Саркози не се е свързал по телефона с българския си колега Георги Петканов, за да обсъдят случая с 150-те незаконни български имигранти в Бордо, както съобщи "Франс прес". МВР е поискало официална информация от Франция колко са българските граждани сред тези имигранти.

Според някои данни, голяма част от тях са роми, а според друга постъпила информация - турци. Това съобщи за Би Ти Ви заместник-вътрешният министър Бойко Коцев.

Дотук България е спазила подписаната с Франиця спогодба за полицейско сътрудничество и е поканила френските експерти у нас, уточни Коцев. Заместник-министърът допълни, че МВР е декларирало и желанието си да помогне за разрешаването на случая.

Информацията за българските имигранти беше предадена снощи от "Франс прес". Според нея, на 22 октомври френската полиция е открила група от 150 незаконни български имигранти, сред тях десетина деца. От тогава до сета нашият посланик във Франция Марин Райков е в непрекъсната връзка с френските служби.

Българите, които са се настанали в хангара до Бордо живеят при изключително лоши битови и санитарни условия. Това съобщи говорителят на външно министерство Любомир Тодоров. Той добави , че до момента няма информация някой от 150-те имигранти да е отправил искания към френските власти.