Софийският апелативен съд реши, че ще произнесе присъдата по процеса срещу австралиеца Джок Полфрийман в срок от един месец. Той е подсъдим за убийството на студента Андрей Монов
в края на 2007 г. на столичния площад "Света Неделя". Тогава тежко бе ранен и приятел на Монов - Антоан Захариев.

По-рано днес прокуратурата поиска доживотен затвор за австралиеца, а роднините на Монов доживотен затвор без право на замяна. Според обвинението подсъдимият умишлено е умъртвил
студента, а според обвиняемия и защитата му убийството се е случило в следствие на самозащита.

Джок Полфрийман заяви пред съда, че през фаталната вечер се е опитал да защити двама души от ромски произход, които са били нападнати от Андрей Монов и компанията му от около 15 човека. Подсъдимият заяви, че е защитавал и собствения си живот, тъй като по него са били хвърляни циментови павета.

В пледоарията си прокуратурата посочи, че Полфрийман е получил добро обучение по самоотбрана и ползване на нож в Британската армия и е превъзходствал физически останалите участници в инцидента. Бащата на подсъдимия - Саймън Полфрийман, който е и конституиран като негов защитник заяви, че синът му е служил в армията едва шест месеца и е получил само основно обучение. То не е включвало обаче самозащита или ползване на нож.

Обвиненията срещу мен не са базирани на аргументи, а на интриги и слухове, заяви Полфрийман. Той допълни, че въпреки, че първоначално останалите участници в инцидента са признали за присъствието на роми на мястото на събитията, в последствие са се опитали да го отрекат. Предходната инстанция - Софийският градски съд осъди австралиеца на 20 години затвор.