Дерматологът д-р Ася Николова от отделението по медицинска козметика към клиниката по дерматология на Александровска болница обясни, че разширените кръвоносни съдове върху кожата най-често са под формата на звездовидни телеангиектазии или пък вродени петна – хемангиоми. За тези петна е препоръчително да не се избързва с третирането им, защото към 3-4-годишната възраст могат да претърпят обратно развитие и да изчезнат.

Разширени съдове по кожата се появяват и в резултат на самолечение с кортикостероидни препарати, т.нар. "стероидна розацея".

Лечението със съвременната IPL-технология (интензивна пулсова светлина) дава удовлетворяващи резултати. В случая се въздейства върху хемоглобина и настъпва трайно увреждане на кръвоносните съдове, без да се засяга здравата тъкан.

Независимо, че през лятото слънчевото греене е по-интензивно, лечебните процедури върху кожата за премахване на разширени кръвоносни съдове могат да бъда извършвани, но след това кожата трябва да бъде предпазвана с ежедневното нанасяне на слънцезащитен крем.

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето