В Бургас започва подписка в защита на съдения за убийство по непредпазливост граничен полицай Михаил Цонков. Инициативата е на представители на бургаски медии. Пръв подписът си в подкрепа на Цонков сложи кметът Димитър Николов.

В писмо до медиите от инициативния комитет на журналистите, подели кампанията, се казва, че подобно обвинение ще подейства демотивиращо на останалите служители, които защитават националната ни граница.

Цонков е обвинен по чл. 123 от НК за причиняване на смърт по непредпазливост на турския рибар Ялчън Ерджан.

Декларация в защита на граничния полицай разпространиха и от Съюза на българските командоси. В нея се казва, че е "налице абсурдната ситуация да бъде съден граничен полицай, който е изпълнявал заповед за защита на държавната граница на България и външната граница на Европейския съюз.

Вместо да бъде отправен много ясен сигнал към всички нарушители, ние за пореден път се сблъскваме с абсурд, обръщащ правото с главата надолу".

Инцидентът стана на 17 април при сигнал за навлизането на турска риболовна лодка на 1,5 мили навътре в български териториални води. При опита да бъдат задържани, турските рибари оказаха съпротива. При ръкопашен бой оръжието на Цонков произведе изстрел, при който беше ранен Ялчън Ерджан, който по-късно почина.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето