Дъждът се изля рано сутринта. Кръстовището по пътя за най-големия комплекс "Меден Рудник" и пътят за Южното Черноморие приличаха по скоро на басейн. Водата предизвика задръствания и километрични опашки от автомобили.

"Наводнени са улиците, около 40 см. вода, 200 метра дължина. Изпратихме екипи на "Гражданска защита", отводнени са улиците", каза инж. Йордан Лозев, директор на "Гражданска защита"-Бургас.

При всеки проливен дъжд кварталът прилича на езеро. Причината е липсата на канализация. От община Бургас казаха, че до дни започва изграждането на канализация и до една година тя трябва да заработи.

Проливният дъжд не пощади и морската градина в Бургас, която осъмна с огромни локви. Към 15.00 часа улиците в Бургас бяха отводнени.

47 литра на квадратен метър са били валежите в Бургас. В Пазарджик също се изсипа доста дъжд - 17 литра на квадратен метър. Валя и на много други места в страната. В столицата отново имаше порой, макар и за кратко.

След наводненията през почивните дни в София, наш екип провери в какво състояние са шахтите в момента.

През пороите от миналата седмица, десетки столични шахти бяха наводнени и запушени. Вследствие на дъжда, екипи на Министерството на извънредните ситуации за пореден път отстраняваха щетите от дъжда и отводняваха жилищни сгради. Което впрочем вече си е традиция.

Днес пак валя. Този път за малко. После ние проверихме как са шахтите.

Повечето от шахтите, които видяхме по време на днешната ни проверка, изглеждаха сравнително добре. Дали обаче това ще бъде така и при следващия голям дъжд, не е съвсем ясно.

"Винаги има риск след подобен пороен дъжд, да се случи нещо подобно. Но екипите от петък, събота и неделя, към момента смятам, че успяха да нормализират положението", каза Радослав Русев.

От "Софийска вода" ни обясниха, че основната причина за задръстените шахти е необичайно обилният дъжд, който се изсипа над София. И още една причина - боклукът.

"Комбинация от причини - както замърсените улици, така и непрестанно изхвърляните строителни отпадъци", добави Радослав Русев.

Според него, екипите на „Софийска вода” вършат работата си ежедневно и адекватно. Няколко екипа, всеки ден работят профилактично, както и извънредно по шахтите. Всяка една дъждоприемна шахта от своя страна се продухва и почиства веднъж годишно. Тоест, десетки хиляди шахти.

"Важно е да работим добре с екипите на концесионерите по Чистота, за да можем ние да им гарантираме, че отоците са отпушени, а те да ни гарантират, че след нашата работа, улиците ще бъдат изчистени”, каза още Русев.

Този път шахтите наистина бяха наред. Може би, защото екипите са си свършили работата. А може би просто защото дъждът не беше от най-силните.

Валежите се очаква да спрат през следващите три дни, обещават синоптиците на bTV. Краткотрайни и слаби превалявания може да има само в планините.


Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето