Причините, поради които Костадин Паскалев е подал оставка като вицепремиер и министър на регионалното развитие и благоустройството са липсата на политическо доверие и принципни различия с водената от правителството политика. Тази сутрин в предаването "В десетката" Паскалев поясни, че оставката му е била депозирана в четвъртък. Но нейното огласяване трябвало да направи министър-председателят Симеон Сакскобурготски по негова преценка - преди или след срещата в Прага.

"Трябва да кажа, че се стигна до разрив между моето лично убеждение какви управленски решения са необходими на държавата и политическото доверие, от което бях лишен фактически от парламентарното мнозинство. Поради разминаването бях принуден да подам оставка, защото смятам, че присъствието във властта в никакъв случай не е самоцел4, каза Костадин Паскалев.

Мотивите, които Костадин Паскалев посочва в доклада си до министър-председателя Симеон Сакскобурготски са отказът за реализиране на предложения от министерството на Паскалев модел за регионално развитие на България, некоординирани действия в управлението на финансовия ресурс, осъществяване на инвестиции със съмнителен ефект, приетият бюджет за 2003-та година.

"Аз разглежам приемането на бюджета не като краен вариант за вземането на едно решение, но той фактически е основният инструмент за провеждане на правителствената политика за една календарна година. И според мен приемането на този бюджет беше ключът, който в крайна сметка ме подтикна към вземането на крайното решение - подаването на тази оставка и то солидно мотивирана за различията между моите виждания за вземането на управленски решения и онова, което фактически направи правителството със своите конкретни действия, поясни Костадин Паскалев.
Аз не бих могъл, ще го кажа съсвем откровено, не мога да приема, че настоящият бюджет на държавата е социален. Който твърди това, би следвало да го докаже."