50 абитуриенти ще бъдат глобени за нарушаване на Закона за движения на пътищата. Толкова празнуващи младежи в нарушения са заснели камерите на столичното видеонаблюдение в седмицата на баловете. Какви са прегрешенията и рентабилни ли са камерите разказва Асен Иванов:

"В изблик на емоциите си абитуриентите се возят неправилно, от прозорците се подават или пък са се качили на капаците и са необезопасени. Естествено, имаме случаи да не спазват маркировката и светофарите”, каза началникът „Видеонаблюдение” към СДП Иво Писанов.

За една седмица камерите са засекли 50 нарушители. Това е поне 4 пъти по-малко от минали години.

"Самият спад е факт на превантивната функция и хората знаят, че 4 години наред санкционираме. Едно е да имаш средно дневно по 50 на ден през 2007 г, а друго е да са 50 за седмица”, допълни той.

Преди баловете от КАТ казаха, че такива нарушения няма да бъдат наказвани по време на самите празници. Всички заснети обаче скоро ще получат картичка от Пътна полиция.
Абитуриенти нарушители е засякла и любимата в последно време камера на софиянци - тази на „Цариградско шосе”. За единия месец, в който работи, тя е засякла нарушения за над 300 000 лева.

Камерата все още е само тестова и тепърва МВР ще реши дали да я купи. Цифрите обаче показват, че тя е засякла 2000 нарушения за един месец с минималната глоба от 150 лева. Или - камера за 60 000 - изкарва 300 000 за един месец.

"При самите настройки имахме около 500 на денонощия, става дума за превишена скорост. А сега като работи вече камерата, те са около 50 максимум. Тоест, преди да започнем да използваме да си е дала резултат като превенция”, заяви още Писанов.
Новата камера дава възможност и за по-бърза и добра обработка на нарушенията, което ще спести време и парите от глобите ще влизат по-бързо в хазната. Вътрешният министър Цветан Цветанов вече обеща, че се инвестира за купуване на такива камери.