Около 40 000 души, бягащи от сушата, са се стекли в сомалийската столица Могадишу от началото на месеца в търсене на вода и храна, обяви говорителка на Върховния комисариат на ООН за бежанците.

Други близо 30 000 души са пристигнали в лагери, намиращи се на 50 километра от столицата, каза говорителката Вивиан Тан и допълни, че през последните два месеца в Могадишу са дошли най-малко 100 000 сомалийци.

Около хиляда души, прогонени от глада, пристигат всеки ден в сомалийската столица, където хранителните припаси са недостатъчни. Това води до сериозни сблъсъци и грабежи, посочват от комисариата. В резултат мнозина от най-слабите и уязвимите остават с празни ръце въпреки усилията на хуманитарни агенции и благотворителни организации, отбеляза говорителката.

Африканският рог е обхванат от небивала от 60 години суша. Нейна жертва досега станаха десетки хиляди, а общо 12 милиона души са застрашени в Сомалия, Кения, Етиопия, Джибути, Судан и Уганда.

Най-тежко е положението в Сомалия. ООН обяви официално масов глад в два района на страната. Тези територии се контролират от ислямистките бунтовници "Аш Шабаб", които отказват достъп на някои хуманитарни организации.