Ромите, които бяха изгонени от Франция се завърнаха благополучно в България. Повечето бяха във видимо добро настроение и заявиха пред чакащите ги журналисти, че приемат случилото се спокойно.

Когато стана ясно, че български роми ще бъдат изпратени обратно в България, френските медии обявиха, че това се прави, защото във Франция те са се занимавали с проституция и друга престъпна дейност. Завърналите се наши сънародници отрекоха да са правили това.

Българските граждани, помолени да напуснат Франция, не са престъпници. Основните им нарушения са административни - не са имали адресна регистрация и са работили нелегално. При изпращането им от Франция, властите са дали на всеки от тях по 300 евро. При пристигането си едни казваха, че са получили парите, други - не. Повечето роми споделиха, че след като свършат въпросните 300 евро, ще си потърсят работа тук, в България.

Част от върнатите от Франция български роми вече пристигнаха във Варна.

Наш екип провери как ги очакват хората в тяхната махала. Между 5 и 10 000 роми живеят в квартал "Максуда”. Въпреки стотиците сателитни чинии, единици знаят български, гледат телевизия и знаят, че Франция връща у нас техни събратя. Живеещите в квартала нямат нищо против да подслонят върнатите от Франция. Признават, че не могат да им предложат нищо, само мизерия и мръсотия.

"Щом са цигани, нека да идват, да живеят, ако имат къща - да живеят. Ако нямат къща, ще ги поканим някъде. Нямам нищо напротив към тях”, заяви Асен.

Въпреки мизерията тук, малко от живеещите биха сменили този квартал с който и да е в Париж. Обитателите на "Максуда” рядко търсят щастието си в чужбина. Тук от старо желязо на казаните ромите могат да спечелят около 400 лева, а знаят че в строителството на запад дават повече от 1 000 евро.

"В чужбина бих работил най-хубавата и най-платената работа. Най-хубава работа е тази, която да не се мъчиш, труд да не даваш много, пък да се плаща”, смята Мартин.

Медиите в Съединените щати и в Европа продължават да коментират широко

експулсирането на роми от Франция. Според "Ню Йорк таймс" ромските проблеми в Европа може в крайна сметка да попречат на приемането на Турция в Европейския съюз.

Вестник "Монд" акцентира върху факта, че френската позиция е критикувана от ООН, Ватикана и Съвета на Европа, а Европейската комисия проучва дали мерките за експулсиране на роми от Франция са съобразени със законите на Евросъюза.