Генералният секретар на Интерпол Роналд Ноубъл предупреди днес, че съществува реална опасност от терористични атаки на Олимпийските игри в Пекин, предадоха световните агенции. Ноубъл направи това изявление при откриването в Пекин на международна конференция за сътрудничество в областта на сигурността, съобщи БТА.

"Има реална опасност от терористични актове. Това са реални опасения, които всички страни-домакини на Олимпийските игри през последните години са споделяли", каза той.

Според него демонстрациите по маршрута на олимпийската щафета и информацията в китайски медии за осуетени заговори показват, че антикитайски групи могат да се опитат да провалят Олимпиадата през август.

Действията им могат да се изразят в блокиране на главни пътища и намеса в състезания, но също и в нападения срещу спортисти и нанасяне на материални щети.

"Дори нещо по-лошо, трябва да бъдем подготвени за вероятността Ал Кайда или някоя друга терористична група да се опита да извърши кървава терористична атака на тези Олимпийските игри," предупреди шефът на Интерпол.