Дни преди православните храмове да отворят врати за тържествената Великденска служба, пожарните служби в цялата страна започнаха проверки в църквите.

В Търговищко, храмовете в селата се отварят само по големите празници, защото там няма свещеници. Сградите са стари, с години не се поддържат и са опасни при струпване на много хора. По Коледа църковен храм в град Опака горя след празничната служба.

"Оставиха печката на твърдо гориво след празника без да я изчистят и имаше запалване на пода под нея", казва комисар Стоян Стоянов, директор на пожарната в Търговище.

За да няма подобни инциденти пожарникарите проверяват всички църкви, дори и тези, които не работят, но ще отворят врати за празника.

"Проверките обхващат най-вече какво е състоянието на електрическите инсталации в църковните храмове. Всички изходи да бъдат широк отворени, за да може да се извърши успешна евакуация при нужда", допълни комисар Стоян Стоянов.

Църквите са опразнени от дървени пейки и постелки, които са леснозапалими. Така се осигурява и повече място за дошлите на служба. Хората също трябва да са внимателни, за да не предизвикат инциденти.

"Да се подреждат един зад друг, да стоят на по-голямо разстояние, който има дълга коса да си я пази, пред свещниците да внимават, за да не се запалят", съветва Гинка Кънчева, служител в храм "Св. Иван Рилски".

Там, където няма пожарогасители храмовете ще си набавят на заем, само за празника. В по-големите църкви през цялата нощ ще дежурят огнеборци.